نمای اسپایدر دارای سیستم متنوع ساختار سازه ای از سیستم سازه های فلزی ، کابلی و شیشه ای می باشد که با توجه به کاربری ساختمان ، بارگزاری و هزینه از آنها استفاده می شود. استفاده از هرنوع ساختار شیشه در این نما بلامانع بوده که با توجه به شرایط محیطی و کاربری نما تعیین می گردد. با پیشرفت پوشش های شیشه ای و تمایل معماران به خلق پوسته های جدید، کار آمد و زیباتر پوسته های اسپایدری پا به عرصه گذاشتند.
نمایاسپایدر شیشه ای به نوعی از نماهای مدرن شیشه ای گفته می شود که در آن شیشه بوسیله اتصالات نقطه ای به سازه متصل می گردد. استراکچر این سازه، به صورت شبکه ی پروفیل های افقی و عمودی از جنس آلومینیوم میباشد که با پیچ و مهره به یکدیگر متصل میشوند. کاربرد اصلی نمای اسپایدر در ساختمان های تجاری و اداری بوده و در صفحه شیشه هیچ گونه سازه عمودی و افقی مشاهده نمی شود، موردی که در نماهای کرتین وال لامل بعنوان یک ضعف مطرح می گردد. بطور کلی نمای اسپایدر شیشه ای دارای سیستم متنوع ساختار سازه ای از سیستم سازه های فلزی، کابلی و شیشه ای می باشد که با توجه به کاربری ساختمان، بارگزاری و هزینه از آنها استفاده می شود. استفاده از هرنوع ساختار شیشه در این نما بلامانع بوده که با توجه به شرایط محیطی و کاربری نما تعیین می گردد. با پیشرفت پوشش های شیشه ای و تمایل معماران به خلق پوسته های جدید، کار آمد و زیباتر پوسته های اسپایدری پا به عرصه گذاشتند.
تفاوت عمده سیستمهای اسپایدری در جنس و عیار استنلیس استیل اسپایدر مصرفی مثلا عیار 304 و یا 316 و همچنین ریخته گری بودن اسپایدر و روند تولید در ریخته گری وسپس پولیش کاری و براق نمودن سطح اسپایدر ریخته گری شده و یا استفاده از فولاد استنلیس استیل مثلا با ضخامتهای 10 و یا 12 میلیمتر که با برشهای CNC و سپس خمکاری به مقطع با مقاومت بالای اسپایدر تبدیل شده اند. کلیه این پارامترها باعث ارائه قیمتهای متفاوت و همچنین کیفیتهای متفاوت این محصول می باشد.نمای اسپایدر شیشه ای نیز مانند تمامی نماهای ساختمانی دارای مزایا و معایبی می باشد كه كاربرد آن را در شرایط خاصی محدود می كند.
مزایاو معايب :
معايب :
• دیتیل پیچیده بازشو
• نیاز به كنترل مداوم جهت اجرای صحیح آب بندی
• نیاز به محاسبات سازه و كنترل توسط مهندسین عمران در مقایسه با سیستم های مشابه مانند كرتین وال كه نرم فزار ساده محاسباتی دارند
مزايا :
• وزن كم سازه و اتصالات
• شفافیت يكپارچه نما
• سادگی جزییات اجرا
• امكان اجرا سطوح پیچیده بدون نیاز به فرم دهی سازه
• تنوع سیستم های زیرمجموعه نمای اسپایدر
• مقاومت در برابر نیروی زلزله از طریق امكان جابجایی نما
• دقت بالای خطوط افقی و عمودی(درز شیشه ها)
• اجرای سریع و آسان.
• قابلیت تلفیق با نماهای دیگر.
• قابلیت نصب لایه های لمینیت تزئینی مختلف و همچنین لایه های مقاوم در برابر حرارت و تابش شدید نور خورشید در شیشه ها.
سیستم انتقال بار
سازه نگهدارنده اسپایدر میتواند کابل، خرپا و یا سیتمهای متنوع دیگر باشد. تصمیم گیری در اینخصوص بر عهده معمار و مهندس طراح سازه میباشد. هرکدام از این دیتایلها مزایا و معایبی دارند که به بررسی آن میپردازیم.
اسپایدر با سازه خرپافلزی
در این روش خرپا فلزی جهت تحمل بار مرده و بار دینامیکی طراحی شده و اسپایدرها با جوش و یا پیچ بر روی این سازه نشسته و بار را منتقل میکنند. محاسبه خرپای اینچنینی بسیار ساده بوده و تولید این گونه خرپا نیز به سرعت انجام میپذیرد. میتوان آن رارنگ پادرکوتینگ نمود و محاسبان ایرانی شناخت خوبی از عملکرد آن دارند.
اسپایدر با سازه کابلی
در این روش سازهای از کابل بصورت کراس و تور و یا خرپا وظیفه تحمل بار وانتقال آن به تکیه گاهها را بر عهده میگیرد. ویزگی خاص این گونه نما زیبایی منحصر به فرد آن میباشد. محاسبه این مدل سازهها پیچیده بوده ولی شرکتهای معتبر ایرانی و خارجی قادر به انجام محاسبات مربوط میباشند.
اسپایدر با سازه اسپیس فریم
سازههای اسپیس فریم (space frame) فرمهای هندسی منظمی میباشند که به طور متحد در کنار یکدیگر قرار میگیرند. با ترکیب اسپیس فریم میتوان غرفه و سازههای نمایشگاهی متنوعی را ایجاد نمود. اسپیس فریمها به وسیله بست اتصال به یکدیگر متصل میگردند و شکل و سازه محکم و زیبایی را خلق میکنند که به واسطهٔ شکل و ساختار هندسی خر پایی و وارد کردن نیرو در جهات مختلف باعث استحکام سازه میگردد وبرای ساخت انواع فضاهااز قبیل سالن، غرفه، تابلو بنر و اجرای دقیق سطوح کروی، عرق چین و چند قوسی و غیره کاربرد دارد. در این روش اسپایدر با کمک یک واسط بر روی گوی اسپیس می نشیند.
میتوان از سارههای اسپیس فریمی در ترکیب با اسپایدر نیز استفاده نمود.
اسپایدر فین گلس
به علت اینکه در این نوع نما انتقال بار به سازه توسط یک تیغه شیشهای دو یا سه لایه صورت میگیرد. حاصل کار ظرافت و زیبایی و شفافیت فوق العاده میباشد. همچنین با استفاده از این روش می توان جداره های شیشه ای تا ارتفاع 7 متر را طراحی کرد. سازه نگهدارنده این روش به جای فلز، شیشه می باشد، به این ترتیب که یک تیغه شیشه ای لمینیت عمود بر صفحه نما در پشت نما قرار گرفته و پنجه های اسپایدر بر روی آن نصب می گردند سپس می توان شیشه های نما را نصب نمود.
اسپایدر کلمپ/ ایکس
پنجه اسپایدر را میتوان به شکلهای مختلف طبقه بندی نمود ولی معمول ترین آن سیستمهای کلمپ و ایکس میباشد. قطعات کلمپ بصورت یک گل میخ و یا یک قطعه صلیب شکل بوده که شیشه را در خود جای میدهند و قطعات ایکس قطعاتی هستند که بصورت حرف ایکس و یا اچ انگلیسی بوده و توسط پیچهایی که در شیشه جاسازی میشوند به اسپایدر متصل میگردند.
شیشه اسپایدر دوجداره
با کمک نوعی اورینگ که در حفاظ گازدار شیشه قرار میگیرد میتوان تا شیشههای ۴ جداره گازدار و لمینیت نیز تولید نمود. همکنون در ایران بزرگترین شیشه سیکوریت لامینه قابل تولید ۴٫۲ طول و ۲٫۴ عرض دارد که هر پلاک آن حدود ۷۰۰ کیلو وزن دارد.